Kategorie Info Kontakt Login Košík
0

Materiály používané k výrobě nábytku

POPIS MATERIÁLŮ U DŘEVĚNÉHO NÁBYTKU

LAMINO (LTD):

Lamino, také označované jako LTD, patří dnes k nejpoužívanějším materiálům ve výrobě nábytku. Je to cenově dostupný materiál, který je k dostání ve stovkách dekorů od různých výrobců a také různých tloušťkách. Lamino je poměrně otěruvzdorné, odolné proti krátkodobé vlhkosti. Jádro lamino desek tvoří DTD dřevotříska, která je polepená laminovacím papírem a ten je zalitý melaminovou pryskyřicí. Pro zapravení bočních dřevotřískových ploch se používají ABS hrany.

MASIV (dřevo):

Masivní dřevo bylo, je a bude nejžádanějším materiálem při výrobě nábytku. Pomocí masivního dřeva lze vytvořit v interiéru jedinečnou atmosféru. Výroba z masivu je ekologická - nezatěžuje přírodní prostředí. Textura dřeva - nazývaná také kresba dřeva, závisí na struktuře a přirozených barevných rozdílech dřeva. Textura je průběh letokruhů a směru vláken, je viditelná na první pohled a je na každém kousku dřeva jiná. Tímto je masivní dřevo naprosto unikátní. Masivní dřevo je získávané z různých druhů stromů (borovice, smrk, dub, buk, exotické dřevo).

 ABS hrany:

Jsou používány pro dokončení bočních ploch dřevotřískových desek. ABS hrany plní funkci zejména ochrannou (proti mechanickému poškození a vlhkosti). Jsou vyráběny v mnoha barevných provedeních. Na boční hrany jsou lepeny tavným lepidlem pomocí olepovacích strojů.

► DÝHA:

je tenký plát masivního dřeva, který se vyrábí v různých tloušťkách a nalepuje se na nosný materiál. Dýhy se používají především jako dekorativní povrchová úprava či dokončení materiálů na bázi dřeva, čímž jsou myšleny dřevovláknité a dřevotřískové desky. Vyrobit lze dýhy ze všech druhů dřeva, a to jak domácích, tak exotických.

 MDF DESKA:

jsou středně husté dřevovláknité desky vyrobené z vláken většinou jehličnatých dřevin, pojených lepidlem za vysokého tlaku a teploty. MDF desky jsou považovány za plnohodnotnou alternativu masivního dřeva. Hladký povrch desky je ideální pro úpravu laminováním, lakováním, dýhováním a frézováním ozdobných motivů i lepením dekoračních fólií. Často se tak využívá jako nenosný prvek pro ozdobná dvířka skříní, obklady a police. V domácnosti oceníme také vysokou odolnost MDF a velmi jednoduchou údržbu. MDF desky se vyrábějí v široké paletě barev a také v barevném lesku.

 DŘEVOTŘÍSKOVÁ DESKA (DTD):

Vyrábí se slisováním rozdrceného materiálu pomocí formaldehydových pryskyřic. Hlavní využití dřevotřísky je jako nosný materiál pro lamino desky, dýhování, lamináty apod. Dřevotřísková deska je listový materiál získaný lisováním z malých dřevěných štěpek, které jsou slepeny lepidlem.

Laminovaná dřevotříska - Jedná se o lisovanou desku potaženou vrstveným povlakem papíru impregnovaného melamin-formaldehydovými pryskyřicemi. Laminování zvyšuje tvrdost povrchu a odolnost desky proti opotřebení. Vzor je vytištěn na papíře, který slouží jako dekor. Během procesu potahování může být získána struktura, která zvyšuje dekorativní vlastnosti laminátu.

 SOLOLIT:

je surová dřevovláknitá deska vyráběná mokrou cestou, z jedné strany hladká. Deska je vhodná pro nábytkářský průmysl (dna zásuvek, záda skříní), stavební průmysl a výrobu obalů. 

 PŘEKLIŽKA (PDP): VRSTVENÉ DŘEVO

jsou kompozitní desky vyrobené ze tří nebo více vrstev loupaných nebo krájených dýh. Jednotlivé dýhy jsou na sebe lepeny křížem. V nábytkářském průmyslu se používají na velké rovné plochy (třeba výplně a opláštění rámů), záda skříní a dna zásuvek. 

 

POPIS POTAHOVÝCH MATERIÁLŮ U ČALOUNĚNÉHO NÁBYTKU

 EKO KŮŽE:

Moderní potahový materiál podobný kůži, který neobsahuje živočišné materiály. Vyniká velmi jednoduchou údržbou, vysokou odolností na změnu barev a velmi příjemným vzhledem. Jedná se o 12% polyester a 88% PVC.

► KŮŽE:

Kůže jako materiál obecně vznikl jako vedlejší produkt potravinářských produktů při zpracování dobytka. Pro nábytkářský průmysl je využívána zejména kůže hovězí. V nábytkářském průmyslu se využívají dvě základní úpravy kůže, a to kůže impregnovaná a naturální. Impregnovaná kůže je opatřena několika vrstvami impregnace. Takto ošetřená kůže poskytuje dlouhou životnost a minimální údržbu.

 

MATERIÁLY POUŽÍVANÉ NA VÝROBU MATRACÍ

 LÍNÁ PĚNA (VISCO)

Také jako VISCO – paměťová pěna, chytrá pěna

Líná pěna optimalizuje svou tuhost při kontaktu s lidským tělem podle absorbovaného tepla, a to zaručuje výborné přizpůsobení matrace jakékoli váhové kategorii při všech polohách spánku (na zádech, na boku). Matrace z líné pěny mají odlehčující vlastnosti, líná pěna reaguje na teplotu a doslova se „rozteče“ kolem vašeho těla. Matrace se vám krásně přizpůsobí. Matrace z líné pěny mají výborné ortopedické vlastnosti a pomáhají předcházet nebo aspoň zmírnit svalové a kloubní bolesti. Líná pěna je pružná a podporuje správné držení těla.

 STUDENÁ PĚNA (HR)

Označení matrace „Studená pěna“ znamená, že matrace je vysoce pružná. Oproti standartní PUR pěně má vysokou prodyšnost, elasticitu a životnost. Také lépe odvádí vlhkost a poskytuje tělu potřebnou oporu. Protože každá část těla potřebuje jinou tuhost, jsou matrace ze studené pěny zónované (5ti zónová nebo 7zónová). Vyšší tuhost HR pěny ocení zejména zákazníci, kteří mají rádi středně tuhé a tvrdší matrace.

 PUR PĚNA

Matrace z PUR pěny nabízí nižší hmotnost, lehkou manipulaci. PUR pěna neboli pěnový polyuretan je molitan a patří mezi základní materiály při výrobě matrací. Kombinuje se s jinými typy pěn. PUR matrace mohou být jednolité, tzv. homogenní. Jedná se o takové, které jsou vyrobeny z jediné vrstvy polyuretanové pěny jako monoblok. 

 SENDVIČOVÁ MATRACE

Sendvičové matrace jsou složeny z několika vrstev pěn s rozdílnou objemovou hmotností. Pěnové materiály mohou být také spojeny s přírodními materiály jako kokosové vlákno nebo koňské žíně. Tyto vrstvy se navzájem doplňují a matrace tak získávají jedinečné vlastnosti. Střed matrace bývá tužší. Jejich výhodou je dobrá opora těla, často různá tuhost stran. Jsou to ideální partnerské matrace, kdy si každý z partnerů otočí matraci na stranu, která mu vyhovuje. Při výrobě sendvičových matrací se kombinují studená pěna, visco pěna, latex.

 BIO PĚNA

Jedná se o pěnu s vlastnostmi studené a líné pěny. Suroviny původně vyráběné z ropy jsou u Bio pěn nahrazeny surovinami z přírodních olejů. Bio pěna je vysoce elastická, stabilní a má dlouhou životnost. Díky vysokému podílu přírodních olejů je velmi vhodná pro alergiky.


instagram
Abychom Vám mohli v tomto eshopu nabídnout kvalitní služby a pokročilé funkce, využíváme cookies. Prohlížením tohoto webu s tímto souhlasíte. Pro více informací o cookies a jejich případném blokování navštivte článek Pravidla ochrany osobních údajů